Netflix hanteert het begrip Chaos Monkey om aan te tonen hoeveel veerkracht haar diensten heeft. Netflix is aanbieder van films volgens het streaming principe. De klant hoeft niet meer fysiek een DVD of Blue Ray van de film te kopen. De film wordt middels een abonnement naar je toegestuurd, “gestreamed”.

In het vakgebied van de performance dienen applicatie ketens bekeken te worden op hen veerkracht. De veerkracht wordt vanuit het eindgebruikersperspectief bekeken. Hoe ervaart de klant de dienstverlening ondanks dat er drie van de vier applicatie servers onbeschikbaar zijn? Heeft de klant nog steeds een antwoord binnen de door hem verwachte tijd? Rules of thumb is de 2 seconden regel, de tijd waarin er een antwoord op het beeldscherm van de klant moet staan.

Chaos Monkey is een georchestreerde manier van het onbeschikbaar maken van componenten in de applicatie keten. Netflix heeft daar diverse tooltjes voor geschreven. Het doel is om te valideren hoe goed de grip en controle is van de beheerspartij. Merken de monitoring tools de onbeschikbaarheid op, weten ze vervolgens adequaat te handelen en de oorzaak van de onbeschikbaarheid snel te vinden? Wordt de dienstverlening nog steeds als snel ervaren?

Chaos Monkey wordt gewoon op productie omgevingen uitgevoerd, iets waar de meeste klanten niet aan moeten denken. Men kiest eerder om middels resilience performance testen op een gecontroleerde en veilige manier te ervaren wat er gebeurt als men specifieke componenten uit de keten onbeschikbaar maakt, zonder dat de eindklant er last van heeft. Maar…..veelal is de acceptatie omgeving waarop de resilience performance testen worden uitgevoerd, niet productie-like. Niet dezelfde hardware, niet dezelfde sizing, monitoring is veelal niet ingericht op de acceptatie omgeving. Dus wat zeggen resilience testen dan op een acceptatie omgeving, of ├╝berhaupt, wat zeggen de performance testen op een niet-productie alike acceptatie omgeving?

Eerlijk gezegd vind ik dat het van lef getuigt om Chaos Monkey op een productie omgeving uit te voeren. Maar is dit geen voer voor Allestoringen.nl, de site waarin genadeloos wordt gemeten hoeveel keer een publieke website van grote organisaties onbeschikbaar is geweest gedurende de afgelopen tijd?

360Performance biedt Chaos Monkey aan als dienst om haar klanten te helpen in het het verkrijgen en behouden van de juiste grip en controle. 360Performance komt graag uitleggen hoe ze dit aanpakken.